Ældrepolitik
Ældreomsorgen i Fredensborg kommune skal bidrage til at skabe sammenhæng i tilværelsen for vores ældre, som er afhængige af hjælp til dagligdagens gøremål. Ældre mennesker i den situation har krav på at blive mødt med respekt, nærvær og ligeværdighed af omsorgssektorens personale.
Selv i de bedste plejehjem og -centre kan der ske fejl og svigt. Det er derfor vigtigt løbende at sikre et ordentligt miljø for både ældre og personale. Disse skal være opmærksomme på, at eventuelle utilsigtede hændelser ikke udvikler sig, men standses og bruges til læring så lignende hændelser ikke opstår igen.
Borgerens stemme mener, at ældre der har knoklet hele deres tilværelse og har givet deres bidrag til danske samfund, skal behandles anstændig med fuld respekt og på en måde, så de kan føle tryghed som ældre.
En værdig alderdom
Min onkel Henry var i mange år slagter i Hørsholm. Han var en dygtig slagter og med rette stolt af sin forretning. Han kunne klare sig selv og havde overskud til at hjælpe andre. Som pensionist fik han sukkersyge og fik begge ben amputeret. Det var et hårdt slag for denne selvstændige og stolte mand. Det værste var nok, at han blev afhængig af andre for at klare selv de mindste ting, at komme ud af sengen, toiletbesøg etc. Det pinte ham virkeligt, at skulle bede andre om hjælp. I det mindste fik han den hjælp, han havde behov for, han bad ikke forgæves.
En tryg alderdom
Min mor, der blev 86 år led af problemer med vejrtrækningen. Hun boede i en såkaldt beskyttet bolig. Hendes største problem var en frygt for, at dø om natten alene i lejligheden. Hun havde en tilkaldealarm, men var klar over, at der kunne gå lang tid, før der kom hjælp. Min mor ville helt klart have foretrukket, at bo i et ældrecenter, hvor hjælpen var lige ved hånden.
Peter Hansen , medlem af bestyrelsen
Vi mener:
Langt de fleste ældre mennesker har haft et langt arbejdsliv, hvor de har været i stand til at tage vare på sig selv. De har ikke bedt samfundet om noget uden at det har været nødvendigt.
Når disse mennesker på deres gamle dage nødtvungent må bede om hjælp, bør de have den.
Det er uværdigt for menneskerne og for samfundet, at lade mennesker ligge i sengen hele døgnet med ”en stor ble på”, fordi man af sparehensyn ikke har tid til at hjælpe dem ud af sengen og på toilettet.
I dag er de fleste mennesker omhyggelige med deres personlige hygiejne. Et dagligt bad er absolut ikke ualmindeligt. ”Gamle mennesker lugter”. Er det deres skyld, eller skyldes det, at der kun er tid til at give dem et bad én gang om måneden?
Mange ældre har været vant til at holde deres bopæl pinlig ren, men når kræfterne ikke slår til, må de søge hjælp. Det er ikke acceptabelt, at et toilet kun bliver gjort rent 2 gange om måneden. Det er uhumsk og sygdomsfremkaldende. Hvor tit bliver toiletterne på rådhuset rengjort?
Ideen om ”længst muligt i eget hjem” kan være udmærket for mange velfungerende ældre, men når behovet for hjælp bliver omfattende, er det yderst ressourcekrævende og hjælpen bliver som oftest mangelfuld.
Skolepolitik
Borgernes Stemme vil arbejde for at øge kvaliteten i folkeskolerne i Fredensborg kommune for at vores børn kan klare fremtidige udfordringer nationalt og internationalt.
God læring for alle børn sikres i folkeskolerne. Alle børn, uanset baggrund, skal sikres lige muligheder for at få en uddannelse. I de offentlige skoler mødes børn og unge fra forskellige samfundslag. Det giver et socialt fællesskab, der er vigtigt i det danske samfund.
I de kommende år vil vi især fokusere på to store udfordringer i skolen:
- Der er for mange børn, der ikke lærer at læse, skrive og regne godt nok, og
- Der er for mange unge, der ikke fuldfører ungdomsuddannelser.
Børne- og ungepolitik
Vi ønsker med Børne- og Ungepolitikken er at sikre den røde tråd i alle børn og unges liv, uanset deres ressourcer, familiemæssige, sociale eller kulturelle baggrund.
Vi ønsker at skabe et miljø for børn og unge i Fredensborg kommune hvor de trives og vi vil styrke indsatsen over for særligt udsatte børn
Daginstitutionen – et værested for familier i kommunen. Institutionerne i kommunen ligger som samlingspunkt i flere boligområder i kommunen. Kunne være spændende at indtænke nye muligheder i forhold til dette. De kunne åbnes om aftenen og bruges som små lokale kulturhuse for de familier og børn som er tilkyttede. Hvorfor ikke mødes og lave mad, spise, sy, spille teater, diskutere og have mulighed for at danne netværk blandt andre børnefamilier?
Forældre på banen -forældresamarbejet – højere grad af inddragelse af forældre. Ansvaret tilbage til forældrene. En italesættelse af at børnenes udvikling, trivsel og opvækstvikår er forældrenes ansvar i samarbejde med pædagogerne. Forældrene vil altid være den største og mest indflydelsesrige faktor på børnene – pædagoger og institution kan kun skabe gode, sunde og meningsfyldt udviklingsarbejde i samarbejde med forældrene.
Erhvervspolitik
Borgernes Stemme mener, at erhvervslivet er drivkraft for økonomisk vækst og innovation.
Derfor må vi skabe et attraktivt sted med mindre bureaukrati for både små og store virksomheder i Fredensborg kommune. Dækningsafgift skal være gunstigt lav for at ikke have en afskrækkende effekt på virksomhederne.
Miljøpolitik
Vi ønsker at være en af de førende kommuner når det gælder miljø.
Fredensborg kommune er udnævnt som klimakommune og derfor skal den opfylder alle miljøkrav. Borgernes Stemme ønsker at der i Fredensborg kommune, arbejdes videre med det der allerede er målsætningen, nemlig at reducere CO2 udledningen med minimum 2 % om året inden for egne driftsområder.
Kultur/Fritid
Kultur og fritidsaktiviteter skal have høj fokus, da det bidrager til sundere og gladere borgere, og dermed til vækst og flere arbejdspladser.
Borgerne skal opmuntres til at tage del i de kulturelle aktiviteter, så disse områder udvikles både som institutioner men også for den enkelte person.
Arbejdsmarkedspolitik
Vi vil arbejde for at involvere det lokale erhvervsliv, så de sammen med kommunen er med til at skabe og fastholde arbejdspladser.
Arbejde for alle er en af de vigtigste opgaver for os. Mennesker er vores lands vigtigste ressource. For den enkelte er arbejde den vigtigste ting for at sikre sig økonomisk. I den internationale finansielle krise, vi nu er i, er vores vigtigste opgave er at opretholde en lav ledighed.