Hvordan skabes en attraktiv fremtid for de unge?

Uge-Nyt, 30. oktober 2013, af Gert Andersen

Unge skal i gang, der er ingen fremtid i lediggang, Alle som har valgt linie og bestået den første teoretiske del på fagskole, skal have krav på en praktikplads, hvordan? F.eks. alle firmaer der ønsker salg til ,eller arbejder for kommunen, skal f.eks. mindst have en lærling for hver 5 ansat , alle firmaer med under 5 ansatte skal mindst have 1 lærling, det bør f.eks. være betingelsen for en kommunal opgave.

Man skal ikke pålægge kommunen og firmaer urimelige udgifter og derfor skal lærlingelønnen ned, som f.eks. på min læretid, hvor startlønnen var ca. 10% stigende til ca. 15% af lønnen som færdiguddannet, måske herudover et frikort, fordi skatten er højere nu. Lærlinge koster altid penge de første 2 år og herefter leverer overskud til udligning.
Man bør samtidig hjælpe unge under uddannelse med gratis rejsekort mellem job og arbejde, og hvor det er nødvendig med en billig bolig m.v. Det skal være et incitament, at være under uddannelse.

Kommunen bør være er godt eksempel, f.eks. med en lærling for hver 5 ansat, ved naturlig afgang., lønudgifterne bliver reduceret, men vigtigst af alt, de unge kommer i gang og får en uddannelse og kommunen fremadrettet skaber gode kvalificerede medarbejdere.

Alle private firmaer og selskaber har alle interesse i at uddanne de unge, såfremt det er på gode ansættelsesvilkår, uden for ”tunge ” pligter, og det derfor bliver rentabelt..

De unge vil meget gerne have en uddannelse, og sikres en god fremtid, herunder selvforsørgende med familie, bolig, og bil m.v.

Fredensborg Kommune er frikommune og kan derfor skabe sin egen uddannelsespolitik ?